» اجتماعی » خانه‌تکانی یا آب‌تکانی؟ | بازتاب امروز
خانه‌تکانی یا آب‌تکانی؟
اجتماعی

خانه‌تکانی یا آب‌تکانی؟ | بازتاب امروز

۱۴۰۳-۱۲-۱۶ 2025

در شرایط کم‌آبی استان اردبیل، خانه‌تکانی مصرف آب را ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش می‌دهد. بنابراین، لازم است که جامعه به حفظ منابع آبی توجه کند و از آب‌تکانی غیرضروری اجتناب کند تا به بحران آب دامن نزند.

به گزارش سایت سبلان ما (اردبیل)، «خانه‌تکانی یکی از رسوم کهن ایرانیان است که در روزهای واپسین فصل زمستان و در آستانه سال نو انجام می‌شود. این سنت که بر پاکیزگی و نظم تأکید دارد، به خانواده‌ها نوید ورود به بهاری تازه و دگرگونی را می‌دهد و در این میان، «آب» نقش چشمگیری ایفا می‌کند.

تقارن ماه مبارک رمضان با سال نو، دو بهار را به‌هم پیوند می‌زند: یکی فرصتی برای تزکیه نفس و دیگری شروعی دوباره پس از تلاش‌های یک‌ساله. در این فضا، آب به‌عنوان عامل طهارت و حیات، نیازمند توجه و مراقبت ویژه‌ای است تا بتواند به‌عنوان منبعی پایدار و قابل‌دسترس باقی بماند.

با وجود اهمیت آب در فرهنگ غنی ایرانیان، برخی افراد ناخواسته و بدون آگاهی، با مصرف بی‌رویه و نادرست این منبع ارزشمند، نه‌تنها منابع آبی محدود را هدر می‌دهند، بلکه مشکلات جدی برای دیگر شهروندان و مسئولین تأمین و توزیع آب ایجاد می‌کنند. به همین دلیل، ضروری است که در این ایام، آگاهی و حساسیت نسبت به مصرف آب افزایش یابد تا از این نعمت الهی به‌درستی محافظت شود.

از سوی دیگر، در شرایط کنونی، بسیاری از شهرها و روستاهای کشور، به‌ویژه در استان اردبیل، با تنش آب مواجه هستند و در این ایام، مصرف آب بین 20 تا 25 درصد افزایش می‌یابد. بنابراین باید جامعه به‌ویژه در این ایام خانه‌تکانی، با نگرش و تدابیری هوشمندانه، به حفظ منابع آبی توجه ویژه‌ای داشته باشد. این فرهنگ نه‌تنها در حفظ محیط‌زیست مؤثر است، بلکه به استمرار حیات و سلامت جامعه نیز کمک خواهد کرد.

افزایش 25 درصدی مصرف آب اردبیل در ایام خانه‌تکانی

مسعود خیرجو، مدیرعامل آب و فاضلاب استان اردبیل در گفت‌وگویی با خبرنگار «سبلان ما»، به اهمیت توجه به مصرف بهینه آب در ایام خانه‌تکانی که به‌ویژه با نزدیک‌شدن به سال نو آغاز می‌شود، اشاره کرد و اظهار داشت: با بهترشدن شرایط جوی و فرارسیدن زمان خانه‌تکانی، مصرف آب به طرز چشمگیری افزایش می‌یابد. به همین دلیل، از همشهریان انتظار می‌رود اصول صرفه‌جویی را رعایت کنند تا از هدررفت منابع آبی جلوگیری کنیم.

او ادامه داد: در ماه‌های اسفند، معمولاً بین ۲۰ تا ۲۵ درصد مصرف آب افزایش می‌یابد. در شرایط کنونی که با خشکسالی روبه‌رو هستیم، این افزایش مصرف می‌تواند تبعات زیان‌باری را برای آینده آبی استان در پی داشته باشد. لازم است که نگرش‌ها تغییر کند و همگان به‌صورت جدی به موضوع صرفه‌جویی در مصرف آب توجه کنند.

مدیرعامل آب و فاضلاب استان اردبیل خاطرنشان کرد: برای پیشبرد خدمات‌رسانی به مشترکان و عبور از بحران کم‌آبی، نیازمند منابع آب پایدار هستیم. باتوجه‌به کم‌بارشی پاییز و زمستان امسال، ما با کاهش ذخایر آب در پشت سدها مواجه هستیم که این وضعیت، نیاز به حساسیت بیشتر در مصرف آب را دوچندان می‌کند.

خیرجو گفت: در ایام خانه‌تکانی، هرگونه هدررفت آب به‌ویژه در این شرایط کم‌آبی، نمی‌تواند توجیه‌پذیر باشد؛ لذا از شهروندان خواهشمندیم که شستن فرش و دیگر اقلام را به مراکز تخصصی بسپارند و از مصرف بی‌رویه آب در این ایام پرهیز کنند.

او به برخی موارد هدررفت آب در منازل اشاره کرد و گفت: متأسفانه در برخی خانه‌ها شاهد باز بودن مداوم شیر آب هستیم که این موضوع موجب هدررفت آب ارزشمند می‌شود. امیدواریم که هم‌وطنان، با درک شرایط کم‌آبی، در مصرف این منبع حیاتی نهایت همکاری و دقت را داشته باشند.

مدیرعامل آب و فاضلاب استان اردبیل در انتها افزود: ما همچنان با چالش‌ها و مشکلاتی در تأمین آب به‌ویژه برای مناطق روستایی روبه‌رو هستیم. با صرفه‌جویی در مصرف آب تا ۱۰ درصد، می‌توانیم بسیاری از این مشکلات را در فصول آینده حل کنیم. برنامه‌ریزی‌های لازم برای بهار و تابستان در حال انجام است و امیدواریم با همکاری مشترکان، بتوانیم شرایط کم‌آبی را با موفقیت پشت سر بگذاریم.

صرفه‌جویی آب ضروری است؛ کشاورزان محصولات آب‌بر نکارند

در شرایط کنونی، اهمیت صرفه‌جویی در مصرف آب به حدی است که حتی معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای اردبیل از کشاورزان شمال استان خواسته است تا از کشت دوم خودداری کنند. به علت کاهش بارش‌ها و محدودیت منابع آبی، این توصیه به یک ضرورت بدل شده است.

حمید فضایلی در گفت‌وگو با خبرنگار «سبلان ما»، بر ضرورت صرفه‌جویی در مصرف آب تأکید کرد و گفت: «این مسئله حیاتی است که باید مورد توجه قرار گیرد؛ برای جلوگیری از بروز مشکلات در تأمین آب منطقه، کشاورزان باید از کشت محصولات پرآب بر مانند صیفی‌جات و ذرت بذری پرهیز کنند.»

او با اشاره به پیش‌بینی‌های هواشناسی مبنی بر احتمال کاهش بارش‌ها در ماه‌های آینده، از همگان خواست تا در مصرف آب صرفه‌جویی کنند. فضایلی یادآور شد: «باوجود ذخایر مناسب در سدهای ارس و خداآفرین، این منابع به‌زودی برای آبیاری کشت‌های پاییزه و بهاره تخصیص خواهد یافت؛ بنابراین، کشت محصولات آب‌بر نیاز به محدودیت دارد.»

فضایلی همچنین اشاره کرد که شرکت آب منطقه‌ای اردبیل در حال حاضر آب زراعی بیش از ۸۰ هزار هکتار از اراضی را تأمین و توزیع می‌کند و هر ساله برای این اراضی برنامه‌ریزی‌های لازم انجام می‌شود.

معاون حفاظت و بهره‌برداری به الگوی کشت در شمال استان نیز اشاره کرد و گفت: «این الگو مشخصاً ۵۰ درصد پاییزه و ۵۰ درصد بهاره است. همچنین، بازنگری در الگوی کشت و کاهش سطح زیر کشت محصولات آب‌بر از دیگر اقدامات جدی ماست.»

به گفته او، احداث ایستگاه‌های مانیتورینگ برای توزیع عادلانه آب و کاهش مسائل اجتماعی نیز از جمله اقداماتی است که به‌منظور مدیریت مصرف آب در حال پیگیری است.

آب را نجات دهیم؛ زندگی را حفظ کنیم

علاوه بر همکاری همگانی برای صرفه‌جویی در مصرف آب، رعایت چند نکته نیز می‌تواند به بهبود مدیریت منابع آبی و تأمین آب برای کشاورزی در استان اردبیل کمک کند.

وضعیت آب استان، تأثیر کم‌آبی بر زندگی مردم و اقدامات پیشگیرانه در این شرایط، سؤالاتی هستند که چندین شهروند اردبیلی به آن‌ها پاسخ‌های تأمل‌برانگیزی داده‌اند.

شهروندی که در حال شستن فرش در کوچه بود و شلنگ آبش مدام باز بود، در پاسخ به سؤال خبرنگار «سبلان ما»، درباره وضعیت آب استان گفت: بر اساس اخبار، وضعیت آب در استان بسیار نگران‌کننده است. بارش‌ها کاهش‌یافته و منابع آبی به‌شدت در حال کاهش است.

این شهروند در پاسخ به این سؤال که چگونه می‌توانیم به مصرف بهینه آب کمک کنیم، اظهار داشت: اگر آب را کمتر مصرف کنیم، به مصرف بهینه آب کمک کرده‌ایم.

هرچند این شهروند از تأثیر کم‌آبی بر زندگی مردم گفت، اما اضافه کرد: گاهی مجبوریم کارهایی انجام دهیم که می‌دانیم عواقب خوبی نخواهد داشت، مثل شستن فرش‌ها که به‌خاطر تنگی معیشت، خودم مجبورم آن را بشورم.

بانو دیگری به جمع ما پیوست و گفت: درست است که با آمدن عید باید خانه‌هایمان تمیز شوند، اما لازم نیست برای تمیزی حتماً سرتاپای خانه را بشوییم، باید شرایط را هم در نظر بگیریم.

او ادامه داد: با اینکه می‌دانیم کم‌آبی تأثیر زیادی بر کشاورزی و معیشت مردم دارد، اما باز هم خیلی از بانوان دست‌به‌کار می‌شوند و حتی چیزهایی را که نیاز به شستن ندارند، می‌شویند، چون معتقدند آب برای خانه روشنایی می‌آورد.

او افزود: صرفه‌جویی در مصرف آب ضروری است. باید فرهنگ مصرف بهینه آب را در جامعه ترویج دهیم و البته هر فرد می‌تواند در صرفه‌جویی آب نقش داشته باشد. بیایید به کمک هم برای حفظ منابع آبی تلاش کنیم.

خانه تکانی؛ فرصتی برای آموزش صرفه‌جویی آب

در شرایطی که استان اردبیل از مدت‎ها قبل با کم‌آبی دست‌وپنجه نرم می‌کند و خانه‌تکانی در این شرایط مصرف آب را ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش می‌دهد، لازم است که جامعه با اتخاذ تصمیمات هوشمندانه به حفظ منابع آبی توجه کند و از آب‌تکانی غیرضروری اجتناب کند تا به بحران آب دامن نزند؛ ازاین‌رو به نظر می‌رسد با تشویق رسانه‌ها و مسئولان به فعالیت در زمینه آموزش، می‌توان به بیداری اجتماعی در خصوص حفظ منابع آبی حتی در ایام خانه‌تکانی دست‌یافت.

در واقع خانه‌تکانی آن‌هم در ماه مهمانی خدا که معنویت بیشتری حاکم است می‌تواند فرصتی برای تغییر رفتار مردم به سمت مصرف بهینه آب باشد و فرهنگ‌سازی در این زمینه را تقویت کند.»

انتهای پیام

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×