» سلامت و پزشکی » نخستین پیوند قلب بدون توقف ضربان در تایوان انجام شد
سلامت و پزشکی

نخستین پیوند قلب بدون توقف ضربان در تایوان انجام شد

۱۴۰۴-۰۱-۳۰ 3014

تیم جراحان بیمارستان دانشگاه ملی تایوان (NTUH) در تایپه برای اولین بار موفق به انجام یک پیوند قلب بی‌نظیر شدند که در آن، قلب اهداکننده بین مراحل برداشت و پیوند همچنان به ضربان خود ادامه داد.

به گزارش بازتاب امروز، این روش جدید، آسیب‌های ناشی از چنین جراحی پیچیده‌ای را کاهش می‌دهد و عصر جدیدی از پیوند قلب‌های موفق‌تر را آغاز می‌کند.

در روش قدیمی، قلبی که قرار است پیوند زده شود، از بدن اهداکننده خارج و در دمای سرد نگهداری می‌شود تا فعالیت آن کم شود. این مدت زمان که خون‌رسانی قلب قطع شده است، زمان قطع جریان خون نام دارد. در این مدت، قلب ممکن است آسیب ببیند و احتمال دارد بعد از پیوند، بدن گیرنده آن را قبول نکند.

نخستین پیوند قلب بدون توقف ضربان با موفقیت در تایوان انجام شد

آسیب‌های ناشی از زمان قطع جریان خون

زمانی که قلب از خون محروم می‌شود، ایسکمی (کمبود اکسیژن) می‌تواند به بافت ماهیچه‌ای قلب یا همان میوکارد آسیب وارد کند، که پس از پیوند به کارکرد و سلامت آن آسیب می‌زند. اگرچه قلب‌های اهدایی کمتر از چند ساعت در معرض قطع جریان خون قرار می‌گیرند، اما این زمان می‌تواند باعث آسیب به میوکارد شود.

پژوهشگران از این مرحله عبور کردند و پیوندی بدون زمان قطع جریان خون انجام دادند، که در آن قلب بدون توقف، ضربان خود را حفظ کرد.

دکتر چی نای-شین، پزشک معالج مرکز قلب NTUH در کنفرانس مطبوعاتی که در 16 آوریل در بیمارستان تایپه برگزار شد، گفت: «ما می‌خواستیم پیوند قلب را بدون زمان قطع جریان خون انجام دهیم تا قلب متوقف نشود و از آسیب‌هایی که اغلب پس از بازگشت جریان خون به قلب ایجاد می‌شود، جلوگیری کنیم.»

استفاده از سیستم نگهداری ویژه برای حفظ عملکرد قلب

این عملیات با کمک سیستم ویژه‌ای انجام شد که قلب اهداکننده را در تمام مراحل با خون اکسیژن‌دار پمپاژ می‌کرد. این سیستم، به نام OCS، از فناوری‌ شبیه به دستگاه ECMO الهام گرفته شده است؛ دستگاهی که به حفظ عملکرد قلب و ریه‌ها کمک می‌کند.

با متصل کردن قلب به این OCS، قلب از یک اتاق عمل به اتاق دیگر منتقل شد، بدون اینکه حتی یک ضربان از آن متوقف شود.

نتایج مثبت پیوند قلب

این پیوند انقلابی روی یک زن ۴۹ ساله مبتلا به کاردیومیوپاتی دیلاته (بیماری که باعث ضعیف شدن عضله قلب می‌شود) انجام شد. این جراحی در آگوست 2024 صورت گرفت و بیمار پس از مدت کوتاهی از بیمارستان ترخیص شد. در ملاقات‌های پس از جراحی، نتایج نشان داد که سطح آنزیم‌های قلبی بیمار در حد معمول باقی مانده است. این در حالی است که در پیوندهای معمولی، این آنزیم‌ها به دلیل آسیب به عضله قلب به طور قابل توجهی افزایش می‌یابند.

نخستین پیوند قلب بدون توقف جریان خون در تایوان انجام شد

دکتر چی اعلام کرد: «ما ایمنی و قابلیت انجام این جراحی را به اثبات رساندیم و یک پیوند موفق دیگر نیز اوایل امسال انجام شده است.»

آینده پیوند قلب

تیم جراحی NTUH تا امروز، حدود ۷۰۰ جراحی پیوند قلب با سیستم OCS انجام داد‌ه‌اند. آنها امیدوار هستند که در آینده، بیشتر پیوندها با استفاده از سیستم OCS انجام شوند.

جالب اینجا است که دانشگاه استنفورد در سال‌های 2023 و 2024 نیز مقالاتی در مورد عملیات‌های پیوند قلب ضربان‌دار منتشر کرده است؛ اما در این روش‌ها، ضربات قلب‌ هنوز برای مدت کوتاهی (10 تا 30 دقیقه) قطع می‌شد.

اما در هر دو پیوند انجام‌شده توسط جراحان دانشگاه NTUH، قلب‌ها پیش از برداشت ضربان می‌زدند، پس از برداشت نیز ضربان خود را حفظ کردند و هیچ‌گاه متوقف نشدند.

تیم NTUH مصمم است تا این روش را تکمیل و روی تکنولوژی نگهداری اعضا بیشتر کار کند تا افراد بیشتری از پیوندهای بدون زمان قطع جریان خون بهره‌مند شوند.

این پیوند قلب بدون زمان قطع جریان خون، نه تنها یک دستاورد فنی است، بلکه یک گام مهم در دنیای پیوند اعضا محسوب می‌شود.

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×