جوابیهی وزارت بهداشت به نقد پویش نه به تصادف | بازتاب امروز
پیرو انتشار مصاحبهای با تیتر «پویش نه به تصادف پرسروصدا اما ناموفق! «سفر بیشتر شده، تصادف هم، مرگ و میر هم» در تاریخ ۱۵ فروردین ماه در بازتاب امروز [لینک]، وزارت بهداشت جوابیهای داده است که متن کامل آن در پی میآید:
نقد لازمه شکل دادن جامعه سالم و پویا و دمکراتیک است، این نوشتار هم با احترام به حق انتقاد رسانهها نه به قصد ارائه جوابیه بلکه به قصد توضیح برخی موارد و روشنگری و ایجاد فضای گفتمانی نوشته شده است.
در بخش آغازین گزارش بازتاب امروز آمده است: «پویش نه به تصادف با این هدف تعریف شد که از ۲۰ هزار کشته، بیش از ۸۰۰ هزار مجروح و از بین رفتن سالانه ۷ درصد تولید ناخالص ملی در تصادفات جادهای بکاهد اما مساله اینجا بود که در هر تصادف، حداقل ۳ عامل وضعیت انسانی، وضعیت خودرو و وضعیت جاده دخیل است و کمپین نه به تصادف، تنها عامل انسانی را هدف قرار داده است …»
از نویسنده و کارشناس این گزارش درخواست میکنیم یک بار دیگر و با نگاه غیرانتقادی، اسناد تنظیم شده در خصوص فاز اول پویش ملی نه به تصادف را مرور کنند چرا که این پویش با هدف عمومی «جلب توجه عمومی نسبت به این موضوع حساس، و تلاش برای اطلاع رسانی و اگاهی بخشی عمومی در حوزه رانندگی ایمن» طراحی و اجرا شده تا در نهایت به تغییر رفتار بیانجامد. همچنین مقرر شده در گامهای بعدی پویش مطالبهگری از نهادهای مسئول در حوزههای دخیل در این مورد نظیر خودرو، جادهها، آنتن دهی کلیه جادهها و … انجام شود.
در بخش دیگری از مطلب از قول کارشناس آمده: «این مقوله مهندسی را به پزشکان سپردهایم و انتظار موفقیت داریم اما محال است موفق شود…». این کارشناس در پاسخ به این پرسش خبرنگار بازتاب امروز درباره روند نزولی آمار کشتههای نوروزی گفت: «اگر کسی به شما بگوید این فرد فلج قهرمان دوی ۱۰۰ متر المپیک شده است، نمیپذیرید و این هیچ نشانه و آماری نمیخواهد. درباره تصادف و تلفات جادهای هم همین است؛ حتماً سفرهای نوروزی با خودروهای شخصی بیشتر شده است، پس حتماً تصادفات بیشتر شده است، پس حتماً تعداد بیشتری جان باختهاند. این عین روز روشن است …».
شاید این گونه باشد که افزایش سفر با افزایش میزان آماری تصادفات و حتی مرگومیر همراه باشد اما هدف ما کاستن «حتی یک مرگ» یا «کاستن حتی یک مورد مصدومیت شدید» بود و تلاش ما این بود که با آنچه توان آن را داریم و در حیطه اختیارات و مسئولیت ما است با تکیه بر نقش آموزش و اطلاع رسانی و فرهنگ سازی تا آنجا که میتوانیم جلوی حوادث تلخ را بگیریم. نگاهی به گذشته هم نشان میدهد در مقاطعی با انجام اقدامات آگاهیبخشی و آموزشی به رغم افزایش تعداد ترددها، میزان تصادفات و فوت و مصدومین حوادث و سوانح رانندگی کاهش یافته است.
لازم به دکر است که در کمپین اطلاع رسانی و آگاهی بخشی وزارت بهداشت تلاش شد از متخصصان رسانه و ارتباطات، جامعه شناسی، تولید محتوا و روانشناسی در کنار پزشکانی از تخصصهای مختلف استفاده شود و هر حوزهای به متخصصان آن سپرده شود.
در مجموع با توجه به فضای عمومی جامعه و فضای کلی رسانههای کشور و اظهارات مقامات مسئول و کارشناسان مستقل و از آن مستدلتر اطلاعات آماری، به نظر میرسد این پویش توانسته با ایجاد حساسیت و ارائه راهکارهای کوتاه مدت در کاهش میزان آسیبهای تصادفات نسبتاً موفق باشد.
در نهایت نتیجهگیری انتهایی این مطلب این است است: «این کارشناس ادامه داد: تقریباً مطمئن هستم انتهای تعطیلات گفته خواهد شد آمار تلفات کاهش یافته است اما ایکاش آمارها را دستکاری نکنند تا مبنایی برای کار درست و حرفهای و علمی داشته باشند اما ظاهراً قرار نیست کار علمی انجام دهیم و بنابراین سال دیگر خواهیم گفت در نوروز ۱۴۰۴ کم «نه» گفتیم که نتیجه نگرفتیم و برای نوروز ۱۴۰۵ باید بیشتر «نه به تصادف» بگوییم!».
لازم به ذکر است که از همان روز اول طراحی این پویش مقرر شد که درخصوص امار کاملاً دقیق و شفاف و متکی بر مستندات و صداقت باشد، سخنگوی پویش از روز اغاز تعطیلات نوروزی بصورت روزانه آمار فوتیها را اعلام کرده و در عین حال مسئولان دیگری هم این امار را براساس دادههای خود ارائه دادهاند.
درنهایت هم به اطلاع آن همکاران گرانقدر میرسانیم که اگر آمارها نشان از افزایش آمار تصادفات، مصدومان و فوتیها باشد، باز هم با صداقت تمام اعلام خواهیم کرد چرا که این باور وجود دارد که برای انجام کار علمی باید دادههای علمی و مستند داشت و سنگ بنای کار را بر مبنای جمعآوری اطلاعات دقیق و قابل استناد قرار دادیم.
در نهایت اینکه طراحان این پویش «بهرغم اطلاع از تمام کاستیهای موجود تاثیرگذار در این زمینه درباب ضعف بسیاری از خودروها، عدم استاندارد بودن بسیاری از جادهها، کمبود نیروی نظارتی و دوربینهای کافی و … این باور وجود دارد که اشتباهات انسانی هنوز عامل بسیاری از سوانح منجر به فوت و مصدومیت است و باید باور داشت که با اطلاع رسانی و آگاهش بخشی و آموزش میتوان به اصلاح فرهنگ و رفتار امیدوار بود».
امیدواریم که رسانه وزین «بازتاب امروز» همچون همیشه با نگاه انتقادی و رویکرد تعاملی معمول خود را با ترازوی انصاف در مدار ایجاد گفتمان سازنده به کار بگیرد.
انتهای پیام