» اجتماعی » خشکسالی در کرمانشاه | بازتاب امروز
خشکسالی در کرمانشاه
اجتماعی

خشکسالی در کرمانشاه | بازتاب امروز

۱۴۰۴-۰۲-۰۹ 3017

سایت طلوع کرمانشاه نوشت: «کم‌بارشی جدی بر کرمانشاه نیز مانند دیگر نقاط کشور سایه انداخته است، کرمانشاهی که زمانی جز استان‌های با بارش مناسب در کشور بود و از آن به عنوان سرزمین سنگ و آب یاد می‌شد امروز‌ با کاهش بارش متوسط مواجه شده است.

با توجه به اینکه هر سال میانگین بارش سال آبی در کرمانشاه کاهش می‌یابد در نتیجه میانگین بلندمدت یا نرمال که دوره ۲۰ تا ۳۰ ساله است نیز به تدریج کاهش می‌یابد و کرمانشاه کم‌کم به استان‌های کم‌باران و خشک کشور می‌پیوندد.

در سال زراعی جاری ( از ابتدای مهر ۱۴۰۳) میانگین بارش استان کرمانشاه تا آخرین بارش جدی که داشتیم تنها ۳۳۸ میلی‌متر بوده است که نه تنها نسبت به بارش بلندمدت به میزان ۳۸۵ میلی‌متر ۱۲ درصد کمتر شده بلکه حتی از سال گذشته که ۴۰۳ میلی‌متر بارش داشتیم نیز ۱۶ درصد کمتر بوده است.

این کم‌بارشی در شهرهای شرقی استان خصوصا سنقر، کنگاور و صحنه نمود بیشتری داشته است، برای مثال کاهش بارش در سنقر نسبت به بلندمدت ۳۱ درصد بوده است و یا در کنگاور ۲۹ درصد کاهش بارش داشتیم.

این امر باعث می‌شود با کم‌بارشی تجمعی طی چند سال مواجه باشیم که نتایج اسفناکی دارد، از کاهش مخازن آب زیرزمینی و فرونشست دشت‌ها گرفته تا خشک شدن آب‌های سطحی، رودخانه‌ها، چشمه‌ها و سراب‌ها.

از سوی دیگر بارش موثر برف که نقش بسزایی در تامین تدریجی آب چشمه‌ها و سراب‌ها دارد نیز در سال‌های اخیر به میزان قابل توجهی کاهش یافته است و همین امر باعث شده در چند سال اخیر کمی پس از آغاز فصل گرما، تالاب هشیلان، سراب نیلوفر، سراب یاوری و …. خشک شوند.

اما آمار قابل توجه آن چیزی است که از سوی مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی کشور منتشر شده و مربوط به ۱۲ ماهه منتهی به اسفند ۱۴۰۳ است که بر اساس این آمار حدود ۷۰ درصد مساحت کرمانشاه تحت تاثیر خشکسالی از خفیف تا متوسط و شدید است.

بر اساس این آمار، ۴۷.۶ درصد از مساحت کرمانشاه درگیر خشکسالی خفیف، ۲۲.۳ درصد درگیر خشکسالی متوسط و ۱.۸ درصد نیز تحت تاثیر خشکسالی شدید است.

تنها ۰.۴ درصد از وسعت استان‌ تحت تاثیر تَرسالی آن هم ضعیف بوده و ۲۷.۸ درصد مساحت استان شرایط نرمال دارد.

اینکه ۷۰ درصد وسعت استان تحت تاثیر خشکسالی قرار داد رقم بسیار قابل توجهی است و بخش عمده شهرستان‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

اما همین آمار برای دوره ۱۰ ساله وضعیت خطرناک و نگران کننده‌تری را نشان می‌دهد.

در دوره ۱۲۰ ماهه منتهی به اسفند ۱۴۰۳، حدود ۹۹.۴ درصد مساحت و وسعت استان تحت تاثیر خشکسالی قرار دارد.

بر اساس آمار، در دوره ۱۰ ساله حدود ۴۰.۲ درصد وسعت استان درگیز خشکسالی شدید، ۴۴.۳ درصد درگیر خشکسالی متوسط، ۱۱.۷ درصد تحت تاثیر خسکسالی متوسط و تنها ۰.۶ درصد تحت تاثیر شرایط نرمال است، درصد تَرسالی حتی ضعیف نیز صفر می‌باشد!

این آمارها بسیار نگران‌کننده بوده و نشان می‌دهد برنامه‌های سازگاری با کم‌آبی و احیا و تعادل بخشی دشت‌ها با جدیت بیشتری اجرا شود.

انسداد چاه‌های غیرمجاز باید با جدیت بیشتری در کرمانشاه پیگیری شود و حتی بیش از ۶۰۰ چاهی که برای امسال هدفگذاری شده مسدود شود.

نصب کنتور هوشمند برای چاهها خصوصا چاه‌های کشاورزی با جدیت دنبال شود، زیرت بخش عمده مصرف آب خصوصا آب‌های زیرزمینی یعنی سهم معادل ۷۰ تا ۸۵ درصد در بخش کشاورزی آن هم به شیوه غیراصولی هدر می‌رود.

حرکت به سمت کشاورزی هوشمند و سیستم‌های آبیاری نوین، برخورد جدی با مشترکان پرمصرف، آبخیزداری و … همه از راهبردهای جدی است که باید در کرمانشاه دنبال شود در غیر اینصورت کرمانشاه نیز در سال‌های نه چندان دور مانند استان‌های مرکزی کشور درگیر فرونشست، خشکسالی شدید و بحران آب خواهد شد.»

انتهای پیام

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×