» اجتماعی » گلستان غنی از ثروت، محروم از توسعه | بازتاب امروز
گلستان غنی از ثروت، محروم از توسعه
اجتماعی

گلستان غنی از ثروت، محروم از توسعه | بازتاب امروز

۱۴۰۴-۰۲-۲۹ 207

روزنامه قدس دیلی (مشهد) نوشت: «کمتر کسی گمان می‌کند استان گلستان با ۷۰۰ هزار هکتار زمین کشاورزی و ظرفیت‌های زیادی که در اختیار دارد در محرومیت به سر برده و جزو چهار استان محروم کشور شناخته شود، این در حالی است که این استان از تأمین‌کنندگان اصلی امنیت غذایی کشور نیز به شمار می‌رود.

گلستان در تولید محصولات استراتژیک مانند گندم، مرغ، تخم‌مرغ، کلزا، سویا و برنج نقش مهمی ایفا می‌کند و مردم ایران به مدت ۴۰ تا ۴۵ روز از تولیدات کشاورزان این استان بهره‌مند می‌شوند، اما درآمد سرانه مردم گلستان ۵۰ درصد کمتر از میانگین کشوری است.

از طرفی پروژه‌هایی مانند پتروشیمی، تله‌کابین، شیرین‌سازی آب دریای خزر، اجرای طرح گردشگری آشوراده، نیروگاه سیکل ترکیبی علی‌آباد کتول و راه‌آهن گرگان- مشهد سال‌های سال است که در این استان مطرح شده و همچنان خاک می‌خورند و دولت‌های مختلف توجه چندانی به اجرای آن‌ها نداشته‌اند.

اخیراً رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در سفر به این استان با بیان اینکه گلستان در حوزه‌های مختلف نظیر کشاورزی، شیلات، معدن، نفت، جنگل، گاز و انرژی ظرفیت‌های زیادی دارد اما با وجود این بودجه گلستان را دو برابر افزایش دادیم، تصریح می‌کند: اما اگر این بودجه سه یا چهار برابر هم بشود هیچ فایده‌ای به حال استان نخواهد داشت.

محمدباقر قالیباف با اشاره به ناترازی مدیریتی در استان، راهکار حل مشکلات گلستان را رسیدن مسئولان استانی به یک درک مشترک از مسائل با همکاری مردم و استفاده از ظرفیت‌های محلی می‌داند که خارج از برنامه‌ها و سیاست‌های کلان کشور نیز نباشد.

رنج کمبود زیرساخت‌ها

اما عضو مجمع نمایندگان استان گلستان در گفت‌وگو با قدس مهم‌ترین مشکل این استان را کمبود زیرساخت‌ها دانسته و می‌گوید: گلستان از نبود زیرساخت‌های کافی رنج می‌برد، به عبارتی زمانی که این استان از مازندران جدا شد قرار بود در زمینه زیرساخت‌های اساسی تقویت شود تا قابلیت‌های آن در مرحله عملیاتی تحقق و نمود پیدا کنند اما این موضوع متأسفانه در واقعیت رخ نداد.

جمشید قائم‌مقام با بیان اینکه استان گلستان از ظرفیت‌ها و غنای بالایی در حوزه‌های مختلف از جمله مرزی بودن، محصولات کشاورزی، کیفیت زمین و نزدیکی به دریا برخوردار است، تصریح می‌کند: استانی با این همه قابلیت باید در زمینه‌های مختلف دارای جایگاه بالایی باشد اما نمودار استان‌های محروم وضعیت دیگری را نشان می‌دهد.

او با اشاره به سفر رئیس مجلس شورای اسلامی و همچنین کمیسیون کشاورزی مجلس به استان گلستان در اردیبهشت سال جاری، می‌افزاید: نگاه آقای قالیباف برای پیشرفت استان گلستان نگاه مردم‌محور و بر مبنای تحقق شعار سال بوده که درست است زیرا نگاه دولتی در استان‌ها نمی‌تواند مشکلات را برطرف کند.

عضو مجمع نمایندگان استان گلستان خاطرنشان می‌کند: در دورانی که مسئولیت دولتی داشتم با رونق کاشت زعفران در روستای وامنان اقتصاد مردم منطقه دچار تحول شد یا در آق‌قلا صنعت مبل‌سازی در روستای عطاآباد مورد حمایت قرار گرفت و با حمایت دولت و حضور جوانان کارگاه‌های زیادی راه‌اندازی و از این مسیر اشتغال‌زایی بالایی برای مردم منطقه فراهم شد.

تغییر الگوی کشت

نماینده مردم رامیان و آزادشهر در مجلس دوازدهم ادامه می‌دهد: اگرچه بودجه استان گلستان در سال جاری دو برابر شده است ولی آنچه این استان را متحول خواهد کرد مشارکت‌های مردمی و استفاده از ظرفیت‌های آن‌ها در حوزه‌های مختلف است تا بتوانیم زنجیره ارزش را در روستاها و شهرها تکمیل کرده و ارتقا دهیم.

قائم‌مقام یکی از مواردی که در استان گلستان باید مورد بررسی و مطالعات قرار بگیرد را تغییر الگوی کشت دانسته و می‌گوید: سال‌های طولانی است که این استان در کشت سنتی گندم و جو زمینگیر شده و با وجود اینکه دولت ریل‌گذاری کلان را انجام می‌دهد اما این مردم هستند که باید در این زمینه پای کار باشند و در تغییر الگوی کشت همکاری کنند.

عضو کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی مجلس دوازدهم می‌افزاید: اگرچه ممکن است در سال‌های ابتدایی پذیرش این موضوع و تغییر الگوی کشت که سال‌ها با آن خو گرفته‌اند برای کشاورز سخت باشد اما نتیجه اقتصادی که به دنبال خواهد داشت به صورت خودکار به مناطق دیگر تسری پیدا می‌کند، از این رو باید پیگیری اجرای سامانه‌های نوین آبیاری، کشت گیاهان دارویی نظیر زعفران و کشت گلخانه‌ای و کشاورزی صنعتی و به‌روز در سطح استان رونق بگیرد تا در بلندمدت در حوزه کشاورزی استان شاهد تغییرات چشمگیری باشیم.

او با اشاره به مشکلاتی نظیر سدسازی در استان گلستان نیز بیان می‌کند: سدسازی در دنیا با توجه به هزینه‌های بالا در شرایط فعلی از جذابیت بالایی برخوردار نیست و از طرفی زمانی طولانی نیز برای ساخت آن صرف می‌شود به طوری که ساخت هر سدی در استان گلستان حدود ۱۰ تا ۱۵ سال به طول انجامیده و هنوز هم مورد بهره‌برداری قرار نگرفته، از این رو ما در استان گلستان از راهکارهای جایگزین دیگر نظیر آب‌بند استفاده کرده و در بسیاری از مناطق نیز نتیجه مورد نظر را بدست آوردیم.

مهاجرت معکوس

قائم‌مقام با بیان اینکه بیش از ۵۰درصد زندگی مردم استان گلستان روستایی است، تصریح می‌کند: مهاجرت معکوس در این استان شروع شده و در برخی شهرها نظیر آزادشهر، دلند و… مهاجرت به سمت روستاهای وامنان و کاشی‌دار شروع و کشت محصولاتی نظیر زعفران و همچنین صنایع تبدیلی رونق گرفته است و همزمان ظرفیت‌هایی نظیر شرکت‌های تعاونی و صنایع بسته‌بندی نیز در این مناطق مورد حمایت قرار گرفته‌اند.

او با بیان اینکه پروژه‌های دولتی با تغییر دولت‌ها وارد بازه زمانی طولانی برای اجرا می‌شوند و چشم‌انداز اهداف آن‌ها زمانبر خواهد بود، از این رو برای شکوفایی استان نمی‌توان صرفاً بر مبنای آن‌ها برنامه‌ریزی کرد، می‌افزاید: نخستین کار مهمی که در مجلس دوازدهم برای استان گلستان صورت گرفت این بود که سال گذشته مرز اینچه‌برون که یکی از بهترین مرزهای کشور است به فعلیت رسید و شرکت‌ها برای استفاده از این ظرفیت در حال ثبت و زیرساخت‌ها نیز در حال آماده شدن هستند که از این مسیر قطعاً کشاورزی و دامپروری استان باید نگاه صادرات‌محور را در پیش بگیرند و از قابلیت مرزی بودن استان و تقاضای بالایی که در کشورهای همسایه وجود دارد به صورت درست و اقتصادی استفاده شود.»

انتهای پیام

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×