» اجتماعی » رژیم‌ پردردسر! | بازتاب امروز
رژیم‌ پردردسر!
اجتماعی

رژیم‌ پردردسر! | بازتاب امروز

۱۴۰۴-۰۲-۱۳ 2026

لیلا مقیمی در سایت اصفهان زیبا نوشت: «فضای مجازی این روزها پرشده از تبلیغ انواع و اقسام رژیم‌های پروتئین؛ رژیم‌های غذایی که توسط بلاگرها و مربیان بدن‌سازی و بعضا برخی از کارشناسان تغذیه تبلیغ می‌شود. کافی است سری به اینستاگرام بزنید تا با انبوهی از این صفحه‌ها مواجه شوید.

ردیف بشقاب‌های خوش‌آب‌ورنگ شامل پروتئین‌های گیاهی و حیوانی برای ترغیب هواداران در این پیج‌ها به نمایش درمی‌آیند و بلاگرها از شما می‌خواهند که اگر به‌دنبال لاغری سریع و بی‌دردسر هستید، مصرف نان و برنج و کربوهیدرات را به‌طورکلی کنار بگذارید و صرفا پروتئین مصرف کنید.

از سوی دیگر، مربیان بدن‌سازی نیز این روزها این رویه را پیش گرفته‌اند و به محض ورود افراد خواهان لاغری به سالن‌های ورزشی از آن‌ها می‌خواهند که کل وعده‌های غذایی خود را به پروتئین اختصاص بدهند.

مکمل‌های پروتئینی نیز به‌عنوان یکی از پرطرف‌دارترین مکمل‌ها در جمع ورزشکاران شناخته شده‌اند. این محصولات با ارائه پروتئین با کیفیت بالا و قابلیت جذب سریع، به بهبود عملکرد و بازسازی عضلات کمک می‌کنند؛ بااین‌حال، مصرف زیاد این پودرهای پروتئین ممکن است با عوارض خاصی همراه باشد که باید به آن‌ها توجه داشت.

برخی متخصصان اعتقاد دارند که مصرف بیش از اندازه پودر پروتئین می‌تواند به کبد و کلیه آسیب برساند و حتی باعث پوکی استخوان‌ها شود. این اثرات جانبی ممکن است به دلیل افزایش فشار بر اعضای داخلی بدن ناشی از مقدار زیاد پروتئین باشد؛ این درحالی است که کارشناسان تغذیه می‌گویند مصرف بیش از اندازه پروتئین، به‌ویژه پروتئین حیوانی،عوارض زیادی برای افراد می‌تواند به‌همراه داشته باشد.

مستانه تابش، متخصص فیزیولوژی و تغذیه ورزشی، در گفت‌وگو با «اصفهان‌زیبا» این موضوع را تأیید می‌کند؛ آنجا که می‌گوید: «برخی از رژیم‌های پرپروتئین به‌خاطر اینکه بر مصرف گوشت قرمز و محصولات فرآوری‌شده تاکید دارند، دریافت چربی‌های اشباع‌شده را افزایش می‌دهند؛ به خاطر همین ممکن است این مسئله باعث افزایش کلسترول بد بدن و همچنین مشکلات قلبی و عروقی شود؛ همچنین اگر فردی دچار مشکل کلیوی باشد، ممکن است آن را تشدید و اوضاعش را بدتر کند.»

به گفته او، رژیم صرف پروتئین در کوتاه‌مدت می‌تواند به تحریک‌پذیری و افت قند و سردرد و همچنین اختلال خواب منجر شود. برخی معتقدند این نوع رژیم در صورت استمرار می‌تواند با مرگ همراه شود. تابش اما این موضوع را تأیید نمی‌کند و می‌گوید: «تا به الان، گزارشی از مرگ به خاطر رژیم غذایی پروتئین دریافت نشده است؛ اما امکان افزایش خطر بیماری‌های قلبی‌وعروقی وجود دارد؛ بنابراین این رژیم نباید به‌عنوان یک سبک زندگی و تا آخر عمر ادامه داشته باشد و به‌هیچ‌عنوان توصیه نمی‌شود.»

او می‌گوید: «هر انسانی رژیم خاص خود را دارد و این‌گونه نیست که بتوان برای همه نسخه یکسان پیچید.توصیه شده است زنان روزانه 50 گرم و مردان 60 گرم پروتئین مصرف کنند؛ همچنین مصرف پنج واحد میوه و سبزی نیز می‌تواند سبک زندگی سالمی را رقم بزند. همه افراد نمی‌توانند از یک رژیم خاص مثل فستینگ یا کتوژنیک استفاده کنند. معمولا کسانی از رژیم پروتئین پیروی می‌کنند که به‌دنبال کاهش وزن سریع هستند. به دلیل حذف کربوهیدرات و همچنین کاهش آب بدن، این اتفاق نیز می افتد؛ اما معمولا افراد این نوع رژیم را ادامه نمی‌دهند و خیلی زود میزان وزنی که کم کرده‌اند، بازمی‌گردد.

رژیم‌‌هایی که بلاگران آن را توصیه می‌کنند!
رژیم‌های غذایی پروتئین حالا طرف‌داران زیادی پیدا کرده است و مدام از سوی بلاگرهای فضای مجازی تبلیغ می‌شود؛ بلاگرهایی که خیلی‌هایشان سواد سلامت ندارند و فقط برای اینکه از قافله عقب نمانند و بتوانند فالوور جذب کنند، دست به این کار می‌زنند؛ درحالی‌که رژیم‌های غذایی پروتئینی در بلندمدت اثرات منفی برای افراد به‌همراه دارند.

به گزارش همشهری، بر اساس پیگیری‌های ۲۰ساله یک مطالعه، افرادی که عمدتا در رژیم غذایی خود پروتئین حیوانی را به پروتئین گیاهی ترجیح می‌دهند، نسبت به افرادی که رژیمشان از نظر منابع پروتئینی متعادل‌تر است، بیشتر در معرض مرگ زودرس قرار دارند. به نظر می‌رسد مصرف زیاد گوشت حیوانات از هر نوعی با بروز عوارض جانبی مختلف ارتباط دارد.

بر اساس این بررسی‌ها افرادی که منابع اصلی پروتئین در رژیم غذاییِ آن‌ها مبتنی بر حیوانات بوده و روزانه بیش از ۲۰۰ گرم گوشت مصرف می‌کنند، در طول مطالعه نسبت به افرادی که منابع پروتئین در رژیم غذایی‌شان به شکل متعادل هم از نوع حیوانی و هم از نوع گیاهی بوده و روزانه کمتر از ۱۰۰ گرم گوشت مصرف می‌کنند، ۲۳درصد بیشتر با خطر مرگ زودرس مواجه هستند.

این مطالعه همچنین نشان داد که به‌طورکلی وجود مقدار زیادِ پروتئین در رژیم غذایی روزانه با افزایش خطر مرگ در افرادی که در ابتدای مطالعه به دیابت نوع2، بیماری‌های قلبی‌عروقی یا سرطان مبتلا بودند، همراه است؛ درحالی‌که چنین ارتباطی در افرادی که به این بیماری‌ها مبتلا نبودند، مشاهده نشده است.

این یافته‌ها بر لزوم بررسی تأثیرات سلامتی مصرف پروتئین به‌ویژه در افرادی که از قبل به بیماری‌های مزمن مبتلا هستند، تأکید می‌کند. میانگین سنی افراد شرکت‌کننده در این مطالعه در ابتدای بررسی‌ها ۵۳ سال بود و رژیم‌های غذایی که به وضوح فاقد پروتئین بودند، در بین جمعیت موردمطالعه وجود نداشت.

به گفته متخصصان، باوجوداین، یافته‌های مذکور نباید به افرادی که در معرض خطر بیشتری از سوء تغذیه هستند و میزان مصرف پروتئین آن‌ها به‌طورمعمول کمتر از مقدار توصیه شده است، تعمیم داده شود.»

انتهای پیام

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×