سورفتار استاد دانشکده هنرهای زیبا | بازتاب امروز
گروهی از دانشجویان دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران طی نامهای دربارهی بدرفتاریهایی که توسط یکی از اساتید این دانشکده، با آنها شده گفتهاند. بهگفتهی آنها رفتارهای این استاد در این دانشکده سابقهای طولانی دارد و به روندهای آموزشی این دانشجویان آسیب زده. حتی در موردی که بازتاب امروز اطلاع یافته باعث انصراف تحصیلی دانشجو شده است.
گفتنیست بازتاب امروز برای صحتسنجی گفتههای دانشجویان با یکی از اساتید دیگر این دانشکده نیز گفتوگو کرده است. این استاد دانشکده هنرهای زیبا نیز تایید میکرد که رفتار این استاد دانشجویان را تحت فشار قرار داده است اما مسئولان دانشکده از رویارویی با او طفره میروند که مبادا منجر به برخوردی شود.
استاد دانشگاه مذکور نیز در تماسی که خبرنگار انصاف با او داشت گفت که بعد از انتشار این نامه پاسخش را در اختیار ما قرار خواهد داد و البته بخاطر پرداختن به این موضوع ابراز تاسف کرد.
متن کامل توضیحات دانشجویان دانشکده هنرهای زیبا را در ادامه بخوانید:
شرح وقایع و مشکلات آموزشی مرتبط با استاد […] (تنظیمشده توسط جمعی از دانشجویان فعلی و پیشین رشتهی طراحی صحنه پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران، نام این استاد دانشگاه از متن پیشرو حذف شده است)
در طول سالهای گذشته، تعدادی از دانشجویان طراحی صحنه در پردیس هنرهای زیبا، با مجموعهای از رفتارهای غیرآموزشی، تبعیضآمیز، و گاه تحقیرآمیز از سوی آقای […]، عضو هیئت علمی این دانشکده مواجه بودهاند. این گزارش با هدف اطلاعرسانی در مورد روندهایی نوشته شده که بهطور مستقیم بر کیفیت آموزش، امنیت روانی و مسیر فارغالتحصیلی دانشجویان تأثیر گذاشتهاند.
مهمترین آسیبی که دانشجویان تجربه کردهاند، ایجاد اختلال مستقیم در فرآیند تحصیلی آنهاست. در موارد متعددی، آقای […] با استناد به محتوای صفحات شخصی دانشجویان در فضای مجازی، به آنها اجازهی شرکت در کلاس را نداده یا روند تصویب واحد، فارغالتحصیلی و پروژههای نهاییشان را متوقف کرده است. این فیلترگذاریها نه براساس عملکرد درسی بلکه براساس پیشفرضهای ذهنی و ارزیابیهای غیرشفاف شخصی صورت گرفتهاند.
با توجه به اینکه دروس تخصصی طراحی صحنه فقط یکبار در سال و برخی دروس صرفاً توسط ایشان ارائه میشود، این تصمیمها باعث تأخیر و تعلیقهای بلندمدت در روند تحصیل بسیاری از دانشجویان، و در برخی موارد حتی منجر به انصراف دانشجو از تحصیل شدهاند.
تبعیض در میزان واحدهای ارائهشده به ورودیهای مختلف نیز کاملاً مشهود است. ایشان با برخی دانشجویان طی سه سال بیش از ۲۸ واحد کار کردهاند، اما همزمان کاملا از همکاری با ورودیهای دیگر خودداری کردهاند. چنین نابرابریای بدون هیچ سازوکار آموزشی قابل دفاع، مستقیماً بر کیفیت آموزش تأثیر منفی گذاشته است.
در بسیاری از کلاسهای عملی، از جمله طراحی و ماکتسازی، که انتظار میرود فرصتی برای یادگیری تکنیک و تجربهی عملی باشد، نه تنها آموزش مشخصی از سوی ایشان ارائه نمیشود، بلکه در طول کلاسها نیز اغلب غیرفعالاند. بخش زیادی از زمان کلاسهای عملی در آبدارخانه یا خارج از محیط آموزشی سپری میشود و دانشجوها بدون هدایت تخصصی، مجبور به انجام کار هستند.
بارها پیش آمده که به دلیل تأخیر یک یا دو دقیقهای برخی دانشجویان، کلاس از سوی ایشان تعطیل شده و دیگر تا پایان ترم برگزار نشده است. این در حالی است که نه تنها هیچ کلاس جبرانی برگزار نمیشود، بلکه ترم بدون هیچ آموزشی و صرفاً با اعلام نمرات (که غالباً پایین هستند) پایان مییابد.
از سوی دیگر، ایشان دانشجویان را بابت تهیه نکردن کتابهایی که خودشان تألیف کردهاند و تنها در سایت شخصیشان به فروش میرسد، سرزنش میکنند. همچنین انتظار دارند دانشجویان در صفحات شخصی دارای اشتراک پولیشان عضو شوند و نسبت به دانشجویانی که این کار را انجام نمیدهند، برخورد منفی دارند.
در حالی که ممکن است در سخن ادعای دسترسی رایگان به این صفحات را برای دانشجویانشان دارند، در عمل، این صفحات حتی برای خود دانشجوها هم رایگان نیستند.
رفتارهای توهینآمیز و جنسیتزده نیز بخشی از فضای کلاسهای ایشان است. در موارد بسیاری، برخوردهای کلامی تحقیرآمیز نسبت به دانشجوها صورت گرفته که جنبهی جنسیتی (شما خانمها باید برید قرمهسبزی بپزید و پوشک بچه عوض کنید و آقایون باید برن راننده اسنپ بشن)، شخصی یا طبقاتی داشتهاند (صراحتا از لفظ اگر پول ندارید غلط میکنید میآید هنر بخونید استفاده کردن).
بارها پیش آمده که در کلاس یا بیرون از کلاس، نسبت به دانشجویان اظهارنظرهای تحقیرآمیز مطرح شده و هیچ مکانیزمی برای اعتراض یا شکایت دانشجو وجود نداشته است.
فضای آموزشی ایشان عمداً به سمت رقابتهای ناسالم و تشویق به حذف همکلاسیها هدایت میشود. ایشان بارها به صراحت اعلام کردهاند که «تنبیه برای همه است و تشویق برای یک نفر» و با تأکید علنی بر اینکه «سیستم من پادگانی است»، تلاش میکنند دانشجوها را در مقابل هم قرار دهند.
در برخی موارد، به دلیل بروز اختلاف شخصی با یک دانشجو، کل کلاس تنبیه شده و حتی دانشجوهای دیگر بهصورت علنی تشویق شدهاند که برای اخراج دانشجوی مورد نظر، نامه تنظیم کنند.
در جلسات دفاع پایاننامه نیز بارها فضای شخصی و احساسی را به فضای علمی ترجیح دادهاند. اختلافنظرهای شخصی با دانشجویان، بهویژه در جریان دفاعها، باعث بروز درگیریهای لفظی شده و در نهایت نه تنها به نمرهی دانشجوی مربوط، بلکه به کل فضای جلسه دفاع و نمرات سایر دانشجوها لطمه زده است.
تصمیمگیریهای لحظهای درباره حضور مهمان در دفاعها، بدون اطلاعرسانی قبلی، باعث شده روال رسمی و عرفی این جلسات بههم بریزد و دانشجوها دچار استرس و بیبرنامگی شوند. در کنار تمام این موارد، رفتارهای غیرحرفهای نسبت به وسایل و آثار فیزیکی دانشجویان نیز گزارش شده است.
ایشان به بهانهی شلوغی کارگاهها – آن هم دقیقاً در روزهای بعد از ژوژمان و دفاعها که گروه اجازهی نگهداری موقت آثار را داده – اقدام به بیرون ریختن و آسیب زدن به ماکتها، دکورها و پروژههای حجیم دانشجویان کردهاند. این آسیبها نه تنها زحمت فیزیکی و خلاقیت هنری دانشجو را بیارزش کرده، بلکه با توجه به هزینهی بسیار بالای متریال در سالهای اخیر، ضرر مالی جدی نیز به دانشجویان وارد کرده است.
در حال حاضر مستندات متعددی شامل فیلم، عکس و فایل صوتی از این موارد در اختیار ما قرار دارد. ما آمادهایم در صورت فراهم شدن امکان ارتباط امن، این مستندات را ارائه دهیم. هدف ما از این گزارش، صرفاً مطرح کردن یک مطالبه جدی و واقعی درباره کیفیت آموزش و کرامت انسانی در محیط دانشگاه است. امید داریم این اطلاعرسانی بتواند قدمی باشد برای پیگیری مسئولانهی نهادهای مرتبط و حمایت از دانشجویانی که سالها صدایشان شنیده نشده است.
انتهای پیام