» اجتماعی » شوآف چلندری و هاکان انرژی در توسعه فاز ۲ فرودگاه امام چقدر زیان روی دست کشور گذاشته است؟ | بازتاب امروز
اجتماعی

شوآف چلندری و هاکان انرژی در توسعه فاز ۲ فرودگاه امام چقدر زیان روی دست کشور گذاشته است؟ | بازتاب امروز

۱۴۰۴-۰۳-۰۵ 4024

تین نیوز نوشت: اخبار غیررسمی و گزارش های برخی رسانه ها به صورت گسترده نام شرکت چینی HAOKUN ENERGY  را در فضای خبری کشور مطرح کرده است. این بار برخلاف شوآف بزرگ سعید چلندری مدیرعامل فرودگاه امام در دوم آذرماه 102، نام این شرکت تداعی کننده سرمایه گذاری و همکاری اقتصادی در توسعه فاز 2 فرودگاه امام نیست، بلکه نام هاکان انرژی به گران فروشی دو فروند هواپیما و عمل نکردن به تعهدات مالی و ترک پروژه ای مهم در حوزه حمل ونقل هوایی کشور گره خورده است.

رها کردن پروژه و عملکرد مبهم چینی ها در قالب شرکت هاکان انرژی

بر اساس اطلاعات منتشرشده در رسانه ها و شبکه های اجتماعی، شرکت هاکان انرژی که در قالب تهاتر نفت با خدمات فنی و مهندسی وارد همکاری با ایران شده بود، اعلام ورشکستگی کرده و هنوز بخش قابل توجهی از بدهی های خود را هم تسویه نکرده است.

این شرکت در دولت سیزدهم و در قالب پروژه های تهاتری، وارد قراردادهایی در ایران شد که از جمله مهم ترین آن ها می توان به مشارکت در طرح توسعه فاز دوم فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) اشاره کرد؛ پروژه ای با ارزشی بالغ بر ۲.۵ میلیارد یورو که با تبلیغات گسترده و پوشش رسانه ای سنگین همراه بود.

سعید چلندری، مدیرعامل شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی، اجرای فاز دوم توسعه فرودگاه را یکی از دستاوردهای بزرگ مدیریتی خود قلمداد می کند و مهرداد بذرپاش ، وزیر وقت راه و شهرسازی نیز با حضور در مراسم آغاز به کار، از این همکاری استقبال کرد.

چلندری آن روز در حالی که تعدادی بیل مکانیکی و کامیون کمپرسی را کنار هم ردیف کرده بود که نشان دهنده شروع عملیات عمرانی بزرگ در فرودگاه امام باشد، بیان کرد: ۱۵ سال است که موضوع ساخت ترمینال ۲ فرودگاه امام خمینی(ره) مطرح شده اما تاکنون به دلایل مختلف به نتیجه نرسیده بود. حالا با پیگیری های انجام شده و همکاری تیم کارشناسی شهر فرودگاهی و جلسات زیادی که داشتیم، دستاورد آنها این است که امروز یکی از پروژه های تاثیرگذار کشور با دستور مقام وزیر راه و شهرسازی اجرایی می شود.

با این حال، همان زمان بسیاری از کارشناسان نسبت به عدم صلاحیت فنی و سابقه اجرایی شرکت چینی هشدار داده و رقم اعلام شده برای این سرمایه گذاری را غیرواقعی و مبهم دانستند. ضمن این که توسعه فاز 2 کاری نبود که از نظر فنی به چینی ها نیازمند وابسته باشد و شرکت های داخلی نیز قادر به انجام آن بودند بلکه بیشتر نیازمند سرمایه چینی ها بود که اگر آنها پروژه را رها کرده باشند، این امر کاملا زیر سوال رفته است.

در آن روز پاییزی، نقطه اوج شو آف چلندری و چشم بادامی ها نوعی آتش بازی بود که دود قرمز آن برای لحظاتی تمام مقامات روی صحنه را در خود محو کرد! این دود شاید به صورتی نمادین پیشاپیش خبر از دودی می داد که در پی این نمایش به چشم مردم ایران خواهد رفت! 

شرکت چینی همرده با قرارگاخ خاتم اعلام ورشکستگی کرده است؟!

این روزها بار دیگر نام هاکان انرژی در رسانه ها دیده می شود، اما این بار نه برای مشارکت اقتصادی یا آغاز پروژه ای جدید، بلکه به دلیل فروش گران قیمت دو فروند هواپیمای ایرباس به ایران و رها کردن پروژه فاز ۲ فرودگاه امام خمینی.

گزارش ها نشان می دهد که این شرکت، پس از برگزاری مراسم پرطمطراق در دوم آذرماه سال 1402 شروع به کار فاز 2 فرودگاه امام و وعده های فراوان، کار را در فرودگاه امام ادامه نداده و عملاً پروژه را نیمه کاره رها کرده است. اخبار دیگری نیز مبنی بر اعلام ورشکستگی این شرکت شنیده می شود که اگر این اخبار صحت داشته باشد، نه تنها همکاری این شرکت سودی برای کشور نداشته، بلکه خسارات اقتصادی بزرگی نیز در پی داشته است.

لازم است مدیریت فرودگاه امام این نکته را برای افکار عمومی روشن کند که آیا شرکت چینی به طور کلی این پروژه را رها کرده یا اتفاقات دیگری در جریان است که نام این شرکت را کمرنگ کرده است؟

به ویژه این که حمایت مدیرعامل فرودگاه امام از این شرکت چینی تا آنجا بود که وی ایام برگزاری نمایشگاه حمل و نقل در آذرماه 1402 در پاسخ به این پرسش که چرا درباره هاکان انرژی با وجود اینکه شما مدعی هستید یکی از سازندگان بزرگ فرودگاه در چین و در دنیاست اطلاعات موثقی در دست نیست ، تصریح کرده بود: برخی از موضوعات قابل انتشار و توضیح نیست و نمی توان برخی از اطلاعات را بازگو کرد اما شرکت هاکان انرژی در چین چیزی شبیه به  قرارگاه خاتم الانبیا در ایران است که پروژه های مهم این کشور را انجام داده و می دهد.

در این میان، قیمت گذاری بالاتر از عرف برای دو فروند هواپیما که از سوی همین شرکت به ایران فروخته شده نیز موضوعی بحث برانگیز شده است. با این حال، زیان ناشی از گران فروشی این هواپیماها در برابر خسارات ترک پروژه فرودگاه – در صورت صحت این خبر –  ناچیز به نظر می رسد. البته فعلا در این زمینه می توان گمانه زنی کرد و تنها انتشار گزارش های رسمی و اعداد و ارقام دقیق، این زیان را مشخص می کند.

ضرورت شفاف سازی درباره نحوه ورود هاکان انرژی به پروژه ملی فرودگاه امام

اکنون این پرسش مطرح است که اگر چینی ها از توسعه فرودگاه امام عقب نشینی  کرده اند شرکت چینی هاکان انرژی چگونه و تحت چه شرایطی توانست وارد پروژه ای به این اهمیت در فرودگاه امام شود؟ چه فرایندهای فنی و مالی برای انتخاب این شرکت طی شد؟ و چرا بعد از تبلیغات وسیع و «شوآف» رسانه ای، خبری از ادامه پروژه و اجرای تعهدات نشد؟

سعید چلندری، مدیرعامل فرودگاه امام خمینی، به عنوان یکی از مدیرانی که این پروژه را نقطه قوت عملکرد خود می دانست، باید پاسخ دهد که این قرارداد بر چه اساسی منعقد شد، ضمانت اجرای آن چه بوده و میزان زیان وارده به کشور بابت ترک پروژه از سوی طرف چینی چقدر است؟

از طرف دیگر، وزارت راه و شهرسازی و به ویژه وزیر سابق نیز باید درباره نحوه ارزیابی صلاحیت شرکت های خارجی و نظارت بر اجرای پروژه های کلان شفاف سازی کند. آیا در این پروژه نظارت دقیقی وجود داشته؟ و اگر خیر، چه نهادی باید پاسخگوی خسارات وارده باشد؟

انتهای پیام

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×