شیرینکنندههای مصنوعی راهی برای مبارزه با باکتریهای مقاوم به آنتیبیوتیک
یافتههای جدید نشان میدهند که شیرینکنندههای مصنوعی میتوانند به شکلی غیرمنتظره در مبارزه با باکتریهای مقاوم به آنتیبیوتیک مؤثر باشند.
به گزارش بازتاب امروز، شیرینکنندههای مصنوعی همیشه به دلیل اثرات خود بر سلامت عمومی مورد بحث بودهاند، اما محققان دانشگاه برونل لندن با بررسی دقیق یکی از رایجترین شیرینکنندههای مصنوعی به نام ساکارین، فهمیدند که این ماده میتواند ساختار باکتریها را به شدت مختل کند و رشد و تکثیر آنها را کاهش دهد.
طبق نتایج منتشرشده در مجله EMBO Molecular Medicine، ساکارین باعث تخریب دیواره سلولی باکتریها میشود، که در نهایت ترکیدن و مرگ آنها را به دنبال دارد.

استفاده از ساکارین علیه باکتریهای مقاوم به آنتیبیوتیک
دکتر رونان مککارتی، یکی از محققان این مطالعه گفت: «ساکارین ماده دیواره باکتریهای بیماریزا را میشکند، شکل آنها را تغییر میدهد و باعث نابودی آنها میشود.»
آسیب به دیواره باکتریها، مسیر را برای ورود آنتیبیوتیکها باز و توان دفاعی باکتری را تضعیف میکند.
ساکارین در آزمایشها، در مقابل باکتریهای مقاومی مانند استافیلوکوک اورئوس (Staphylococcus aureus) و اشرشیا کولی (E. coli) نیز عملکرد چشمگیری داشت. البته تأثیر آن نسبت به نوع باکتری متفاوت بود، اما نتایج اولیه نشان میدهد که با کمی بهینهسازی، این ماده میتواند در برابر طیف وسیعی از باکتریها مؤثر باشد.
پانسمان ساختهشده از شیرینکننده مصنوعی!
محققان در ادامه این پژوهش، یک پانسمان جراحی با استفاده از ساکارین تولید کردند، که در آزمایشهای انجامشده روی پوست خوک، توانست بهتر از پانسمانهای رایج، باکتریها را کاهش دهد.
مککارتی در این باره گفت: «این کشف بسیار هیجانانگیز است. تصور کنید تولید آنتیبیوتیکی جدید، میلیاردها دلار هزینه و دهها سال زمان نیاز دارد، اما حالا مادهای پیدا شده، که همین حالا در دسترس است و کارایی آنتیبیوتیکهای موجود را به طرز چشمگیری افزایش میدهد. این ماده هم باکتریهای مقاوم را نابود میکند و هم اثربخشی آنتیبیوتیکهای موجود را افزایش میدهد.»

زنگ خطر مقاومت آنتیبیوتیکی
بر اساس آمارهای جهانی، باکتریهای مقاوم به آنتیبیوتیک به یکی از بزرگترین تهدیدهای سلامت بشر تبدیل شدهاند و سالانه میلیونها قربانی میگیرند. اگرچه تحقیقات امیدبخشی در این زمینه در حال انجام است، اما سرعت تکامل باکتریها از تلاشهای انسانی پیشی گرفته است.
اکنون با استفاده از ساکارین به عنوان یک سلاح جدید در میدان مبارزه با ابرباکتریها، امید تازهای شکل گرفته است؛ البته به شرطی که این نتایج در آزمایشهای بالینی نیز موفقیتآمیز باشند.
در عین حال، فراموش نکنید که شیرینکنندههای مصنوعی ممکن است اثرات منفی دیگری نیز روی بدن داشته باشند، بنابراین باید با دقت و بررسی کامل بهکار گرفته شوند.
در پایان، دکتر مککارتی هشدار داد: «مقاومت آنتیبیوتیکی یکی از تهدیدهای بزرگ دنیای مدرن است. از درمان سرطان گرفته تا کشیدن یک دندان ساده، همه این موارد به آنتیبیوتیکها وابسته هستند، اما متاسفانه این داروها دیگر مثل گذشته کار نمیکنند.»