قلب خوک، امیدی برای نوزادان منتظر پیوند قلب
پژوهشی پیشگامانه در آمریکا نشان داد که استفاده از قلب خوکهای اصلاحژنتیکیشده میتواند راهحلی موقت برای نجات نوزادانی باشد که در لیست انتظار پیوند قلب قرار دارند.
به گزارش بازتاب امروز، این فناوری جدید نوید درمان بیماریهای قلبی در نوزادان است، که میتواند مرگومیر را در لیست انتظار پیوند قلب نیز کاهش دهد.
محققان بیمارستان کودکان لسآنجلس (CHLA) برای نخستینبار در جهان نشان دادند که این روش میتواند راه نجات نوزادانی باشد که به بیماریهای قلبی پیشرفته مبتلا هستند.
تحقیقی که توسط دکتر جان دیوید کلیولند، جراح قلب کودکان رهبری شده، به تازگی در کنگره بینالمللی پیوند قلب و ریه در بوستون ارائه شده و توجه جهانیان را به خود جلب کرده است.
دکتر جان دیوید کلیولند در این باره گفت: «هدف ما این است که قلب خوک را جایگزین دستگاههای مکانیکی برای حفظ عملکرد قلبی نوزادان کنیم تا زمانی که قلب انسانی مناسب برای آنها پیدا شود.»

نیاز فوری به راهکاری جایگزین
در نوزادانی که به بیماریهای مادرزادی قلبی مانند بیماری تکبطنی قلب مبتلا هستند، استفاده از دستگاههای کمکی قلبی (VAD) به دلیل خطرات بالا مانند: سکته، عفونت و خونریزی، اغلب موفقیتآمیز نیست. به همین دلیل، بسیاری از نوزادان قبل از رسیدن نوبت پیوند قلب، جان خود را از دست میدهند.
دکتر کلیولند تأکید کرد: «قلب یک موجود زنده، برخلاف دستگاه، توانایی سازگاری دائمی با نیازهای بدن را دارد.»
نتایج حیرتانگیز آزمایش روی بابونها
در این مطالعه، قلب خوک به ۱۴ بابون پیوند زده شد. از این تعداد، ۸ میمون توانستند چندین ماه زنده بمانند. یکی از آنها با ۶۲۰ روز بقای پس از پیوند، رکورد جهانی را شکست.
از دیگر نقاط عطف این تحقیق میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نخستین اصلاح موفق رد پیوند قلب حیوانی
- تعویض موفق قلب خوک با قلب طبیعی میمون پس از پیوند
- استفاده از گونه خاصی از خوکهای مینیاتوری (Yucatan)
امروزه با پیشرفت در مهندسی ژنتیک، دانشمندان میتوانند قلب خوکها را به گونهای اصلاح کنند که شباهت بیشتری با قلب انسان داشته باشد. همچنین استفاده از داروی آزمایشی Tegoprubart (ضد آنتیبادی CD40L) توانست پاسخ ایمنی بدن میزبان را کنترل کند.

چرا نوزادان بهترین کاندید برای پیوند قلب خوک هستند؟
یکی از دلایل موفقیت این کار در نوزادان، سیستم ایمنی نابالغ آنها است. برخلاف بزرگسالان، بدن افراد زیر ۱۸ سال آنتیبادیهای کمی علیه بافت خوک دارد و همین موضوع احتمال رد پیوند را کاهش میدهد.
سیستم ایمنی نوزادان توانایی بالایی برای پذیرش اعضای بیگانه دارد. این یک مزیت کلیدی در انتقال عضو از حیوان به انسان است.
اگرچه این تحقیق هنوز در مراحل اولیه است، اما دادهها نوید بخش آیندهای هستند که در آن نوزادان مجبور به سپری کردن هفتهها در بیمارستان و اتصال به دستگاه نیستند، بلکه میتوانند تا زمان رسیدن قلب انسانی، با قلب خوک به خانه بازگردند.