هشدار جهانی درباره افزایش خطر آنفولانزای پرندگان برای انسانها
دانشمندان از سراسر جهان درباره افزایش خطر انتقال آنفولانزای پرندگان به انسان هشدار دادند و خواستار اقدام هماهنگ دولتها برای پیشگیری از آن شدند.
به گزارش بازتاب امروز، موج جدیدی از شیوع آنفولانزای پرندگان (H5N1) در آمریکا و کانادا از سال ۲۰۲۲ آغاز شده است. این ویروس در تمام ۵۰ ایالت آمریکا گسترش یافته و باعث مرگ یا معدومسازی بیش از ۱۶۸ میلیون پرنده شده است. همچنین نزدیک به ۱۰۰۰ گله گاو لبنی آلوده شدهاند و بیش از ۷۰ مورد ابتلای انسانی گزارش شده، که نخستین مرگ ناشی از این بیماری در آمریکا نیز در میان آنها بوده است.
دانشمندان بیان کردند: «توانایی ویروس H5N1 در آلوده کردن حیوانات و انسانها، به همراه تغییرات ژنتیکی که به تازگی مشاهده شده است، نیاز به نظارت سریع و گسترده را دوچندان میکند.»
کلید کنترل شیوع آنفولانزای پرندگان
دکتر ماریون کوپمانز از دانشگاه اراسموس هلند گفت: «نظارت ژنومی انسانها و حیوانات و به اشتراکگذاری فوری دادهها برای تحلیل لحظهای این ویروس، بسیار حیاتی است.»

آمادگی جهانی در برابر همهگیری بعدی
دانشمندان با بهرهگیری از تجربیات همهگیری ویروس کرونا و بیماریهای گذشته، مجموعهای از اقدامات ضروری را پیشنهاد میدهند، که عبارتانداز:
- نظارت گستردهتر: پایش دائمی حیوانات برای شناسایی زودهنگام انتقال احتمالی بین انسانها
- تسریع در اشتراک دادههای ژنتیکی: به منظور پیگیری روند تکامل ویروس و حمایت از تحقیقات مشترک بینالمللی
- تقویت ایمنی زیستی در مزارع: استفاده از تجهیزات حفاظت فردی (PPE) و پروتکلهای ضدعفونی سفت و سخت برای جلوگیری از انتشار ویروس
- توسعه تستهای تشخیصی سریع: طراحی تستهای خانگی برای کشاورزان و حمایت از کارکنان بهداشتی
- تقویت زیرساختهای سلامت عمومی: بهویژه در مناطق پرخطر برای مقابله با شیوعهای گسترده
- پیشبینی صفات ویروس از داده ژنتیکی: تحلیل ویژگیهای خطرناک ویروس
- توسعه سریع واکسن برای انسان و حیوانات: با تمرکز بر کارکنان مزارع
- برنامهریزی برای آزمایشهای بالینی سریع: آمادهسازی برای ارزیابی واکسنها، داروها و شبیهسازی شیوع ویروسهای جدید
- همکاری جهانی: اشتراک دادهها، هماهنگی تحقیقاتی و پاسخ مشترک در برابر تهدیدات نوظهور ویروسی
اقدامات فوری در دامداریها برای کنترل آنفولانزای پرندگان
دکتر پیتر پالز، عضو آکادمی ملی علوم آمریکا و استاد ویروسشناسی در دانشکده پزشکی آیکان عنوان کرد: «افزایش آگاهی عمومی درباره نحوه برخورد با فرآوردههای طیور و رعایت بهداشت در مزارع حیاتی است.»
در همین رابطه، دکتر آب اوسترهوس از آلمان، که سابقه فعالیت در همهگیری ویروسهای SARS، MERS و H5N1 را دارد، تأکید کرد: «درک بهتر مسیر انتقال در گاوها از طریق مدیریت گله و واکسیناسیون، میتواند راهگشا باشد. وضعیت فعلی نظارت بههیچوجه برای مقابله با خطر آینده کافی نیست.»

ضرورت جلب اعتماد عمومی و مشارکت جامعه
با وجود برخی تلاشها در ردیابی ویروس H5N1، شبکه جهانی ویروسشناسی هشدار میدهد که نبود سیستم نظارتی یکپارچه، مانع از واکنش مؤثر به تهدیدات انسانی شده است.
اعتماد عمومی و مشارکت فعال کشاورزان برای موفقیت برنامههای نظارتی و واکسیناسیون بسیار ضروری است.
برای مقابله با تهدید ویروس H5N1، باید هشیاری کامل و همکاری چندبخشی در سطح جهانی ایجاد شود. تشخیص زودهنگام و نظارت قوی، دو رکن اصلی پیشگیری از شیوع گسترده آنفولانزای پرندگان هستند.