» سلامت و پزشکی » کشف ارتباط بین مصرف زیاد نمک با افسردگی
سلامت و پزشکی

کشف ارتباط بین مصرف زیاد نمک با افسردگی

۱۴۰۴-۰۱-۰۶ 107

مصرف زیاد نمک از دیرباز به عنوان عاملی برای مشکلات قلبی شناخته شده است، اما بر اساس تحقیقات جدید امکان دارد از دلایل افسردگی نیز باشد.

به گزارش بازتاب امروز، دانشمندان دانشگاه پزشکی نانجینگ ارتباطی شگفت‌آور بین رژیم‌های غذایی پرنمک و رفتارهای شبیه به افسردگی در موش‌ها را کشف کرده‌اند، که به احتمال زیاد توضیحی برای افزایش نرخ افسردگی همراه با افزایش مصرف غذاهای فرآوری‌شده است، که دارای نمک افزوده زیاد هستند.

این تیم تحقیقاتی کشف کردند که مصرف بیش از حد نمک واکنش‌های ایمنی خاصی را در مغز تحریک می‌کند، که می‌تواند باعث رفتارهای مشابه با افسردگی شود. یافته‌های آنها که در مجله The Journal of Immunology منتشر شده است، یک توضیح بیولوژیکی برای ارتباطات مشاهده‌شده قبلی بین مصرف غذاهای فرآوری‌شده و اختلالات خلقی ارائه می‌دهد.

کشف ارتباط میان مصرف بیش از حد نمک و افسردگی

افسردگی میلیون‌ها نفر را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار می‌دهد و میزان شیوع آن در طول زندگی در بسیاری از جوامع به ۱۵ تا ۱۸ درصد می‌رسد. رژیم‌های غذایی غربی مدرن، به ویژه فست‌فودها، حاوی میزان قابل‌ توجهی سدیم بیشتر از وعده‌های خانگی هستند، گاهی تا ۱۰۰ برابر بیشتر از گزینه‌های خانگی است.

در این مطالعه، موش‌هایی که رژیم‌های غذایی پرنمک داشتند، رفتارهایی بسیار مشابه با موش‌هایی از خود نشان دادند که تحت استرس مزمن قرار دارند. آنها کمتر کاوش می‌کردند، اضطراب بیشتری داشتند و زمان بیشتری را بی‌حرکت می‌گذراندند، که این الگوها با علائم افسردگی در انسان مطابقت دارد.

مکانیسم‌های بیولوژیکی

محققان بررسی کردند که چرا رژیم‌های غذایی پرنمک می‌توانند باعث تغییرات رفتاری شوند. آنها دریافتند که مصرف زیاد نمک باعث افزایش مولکولی به نام IL-17A می‌شود، که یک مولکول سیگنال‌دهنده در سیستم ایمنی است. این افزایش بیشتر در سلول‌های ایمنی خاصی به نام سلول‌های گاما دلتا تی دیده شد. مطالعات قبلی نشان داده بود که سطح بالای IL-17A می‌تواند با افسردگی مرتبط باشد. این تحقیق نشان داد که مصرف نمک زیاد به طور مستقیم تولید IL-17A را افزایش می‌دهد و باعث بروز علائمی شبیه به افسردگی می‌شود.

تیم تحقیقاتی برای تأیید این ارتباط، موش‌هایی را که توانایی تولید IL-17A نداشتند، آزمایش کردند. این موش‌ها با وجود پیروی از رژیم‌های غذایی پرنمک، هیچ نشانه‌ای از افسردگی از خود نشان ندادند. حتی زمانی که محققان سلول‌های ایمنی تولیدکننده IL-17A را حذف کردند، حیوانات در مواجهه با رژیم‌های غذایی پرنمک، رفتارهایی شبیه به افسردگی از خود نشان ندادند.

مصرف زیاد نمک باعث افسردگی می شود

پیامدهای مصرف زیاد نمک برای انسان

اگرچه این مطالعه روی موش‌ها انجام شده، اما پیامدهای آن برای سلامت انسان قابل‌ توجه است. مطالعات انجام‌شده در گذشته، ارتباط بین رژیم‌های غذایی پرنمک و افزایش نرخ افسردگی را نشان داده‌اند. این مطالعه توضیحی بیولوژیکی برای این مشاهدات ارائه می‌دهد.

رژیم غذایی معمول آمریکایی حاوی حدود ۳۴۰۰ میلی‌گرم سدیم در روز است، که بسیار بیشتر از حداکثر مقدار توصیه‌شده توسط انجمن قلب آمریکا (۲۳۰۰ میلی‌گرم) می‌باشد. غذاهای فست‌فودی اغلب در یک وعده، کل مقدار توصیه‌شده سدیم روزانه را ارائه می‌دهند.

چگونه مصرف نمک را کاهش دهیم

این اولین تحقیقی نیست که مصرف زیاد نمک را به سلامت روان مرتبط می‌کند. رژیم‌های غذایی مدیترانه‌ای که غنی از میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل، روغن زیتون و پروتئین‌های بدون چربی هستند، نرخ افسردگی را کاهش می‌دهند. از سوی دیگر، رژیم‌های غذایی سرشار از غذاهای فرآوری‌شده، قندها و چربی‌های ناسالم، باعث افزایش خطر افسردگی می‌شوند.

جنبه متمایز این مطالعه، شناسایی یک مسیر بیولوژیکی خاص است، که رژیم غذایی را به صورت مستقیم به رفتارهای مشابه افسردگی مرتبط می‌کند.

تغییرات ساده برای کاهش مصرف نمک

درمان‌های امروزی افسردگی اغلب بر مشکلات مربوط به ترکیبات شیمیایی مغز تمرکز دارند. این درمان‌ها شامل مصرف داروهایی مثل مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) یا تغییر الگوهای فکری با روش‌های درمانی روان‌شناختی است. کشف اینکه رژیم غذایی امکان دارد از طریق سیستم ایمنی بر افسردگی تأثیر بگذارد، یک پیشرفت مهم در نحوه مراقبت از سلامت روان محسوب می‌شود.

برای استفاده از این یافته‌ها نیازی به صبر کردن برای توسعه درمان‌های دارویی جدید نیست. اکثر افراد می‌توانند با ایجاد تغییرات کوچک و ساده در رژیم غذایی خود از آنها بهره‌مند شوند، مانند:

  • کاهش مصرف غذاهای فرآوری‌شده
  • مصرف وعده‌های غذایی خانگی بیشتر
  • بررسی برچسب‌های مواد غذایی برای محتوای سدیم
  • استفاده از گیاهان و ادویه‌ها به جای نمک برای طعم‌دهی

برخی از متخصصان سلامت، رژیم غذایی DASH را برای افراد با فشار خون بالا پیشنهاد می‌کنند. این رژیم شامل مصرف میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین‌های کم‌چرب است، همچنین بر کاهش مصرف نمک تأکید دارد. تحقیقات جدید نشان می‌دهد که این نوع رژیم غذایی می‌تواند به بهبود سلامت روان هم کمک کند.

تأثیر مصرف زیاد نمک بر افسردگی

تاثیرات بر سیاست‌های سلامت عمومی

این یافته‌ها فراتر از انتخاب‌های فردی، می‌تواند بر سیاست‌های سلامت عمومی در زمینه کاهش نمک در غذاهای فرآوری‌شده تأثیر بگذارد. برخی کشورها از قبل چنین مقرراتی را اجرا کرده‌اند مانند برنامه کاهش استفاده از نمک در بریتانیا، که از زمان اجرای آن باعث کاهش ۱۵ درصدی مصرف نمک در سطح ملی شده است.

اگرچه قبل از نتیجه‌گیری قطعی درباره کاهش مصرف نمک به عنوان درمان افسردگی در انسان‌ها به تحقیقات بیشتری نیاز است، اما این مطالعه به شواهدی می‌افزاید که نشان می‌دهد آنچه می‌خوریم هم بر بدن و هم بر ذهن ما تأثیر می‌گذارد.

این تحقیقات نشان نمی‌دهد که تغییر رژیم غذایی می‌تواند جایگزین داروها یا روان‌درمانی شود. اما بر اهمیت رژیم غذایی به عنوان یک کمک مؤثر برای تقویت درمان‌های سلامت روان تأکید دارد.

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×