» سلامت و پزشکی » کشف مضرات شیرین‌کننده مصنوعی سوکرالوز برای مغز انسان
سلامت و پزشکی

کشف مضرات شیرین‌کننده مصنوعی سوکرالوز برای مغز انسان

۱۴۰۴-۰۱-۱۷ 108

دانشمندان به تازگی متوجه شده‌اند که شیرین‌کننده مصنوعی سوکرالوز (که با نام تجاری Splenda شناخته می‌شود) می‌تواند عوارض جدید و نگران‌کننده‌ای برای سلامت مغز انسان داشته باشد.

به گزارش بازتاب امروز، بیشتر تحقیقات تا پیش از این، اثرات سوکرالوز را بر سلامت روده بررسی کرده بودند، اما این‌بار پژوهشگران به سراغ تأثیر این شیرین‌کننده بر مغز رفته‌اند.

ارتباط سوکرالوز با افزایش اشتها و میل به خوردن

در یک تحقیق با حضور ۷۵ فرد بزرگسال، مشخص شد افرادی که نوشیدنی حاوی سوکرالوز مصرف کردند، جریان خون بیشتری به بخش هیپوتالاموس مغز داشتند، بخشی از مغز که مسئول کنترل اشتها و هوس‌های غذایی است.

این در حالی است که مصرف نوشیدنی حاوی قند طبیعی (ساکارز) دقیقاً اثر عکس داشت و باعث کاهش فعالیت هیپوتالاموس و کاهش سطح گرسنگی در شرکت‌کنندگان شد.

طبق این تحقیق، دو ساعت پس از نوشیدنی حاوی ساکارز، میزان گرسنگی افراد به شکل قابل‌ توجهی کمتر از زمانی بود که سوکرالوز نوشیده بودند.

کشف آثار مخرب شیرین‌کننده مصنوعی سوکرالوز بر مغز انسان

چرا شیرین‌کننده مصنوعی سوکرالوز خطرناک است؟

سوکرالوز ۶۰۰ برابر شیرین‌تر از ساکارز است، اما کالری ندارد. این ویژگی باعث ایجاد نوعی تضاد در مغز می‌شود، چرا که مغز انتظار دریافت انرژی دارد، اما بدن کالری‌ دریافت نمی‌کند.

دکتر کاتلین آلانا پیج متخصص غدد درون‌ریز از دانشگاه کالیفرنیای جنوبی و ناظر اصلی این مطالعه گفت: «زمانی که بدن شما انتظار دریافت کالری دارد اما آن را دریافت نمی‌کند، ممکن است مغز به شکل متفاوتی برای دریافت مواد شیرین تحریک شود.»

چه افرادی بیشتر در معرض خطر هستند؟

جالب است بدانید که طبق آمار، حدود ۴۰ درصد از بزرگسالان آمریکایی به طور منظم از شیرین‌کننده‌های مصنوعی مثل سوکرالوز استفاده می‌کنند.

این تحقیق نشان داد حتی هورمون‌هایی که مسئول کنترل قند خون و ارسال پیام سیری به مغز هستند (مثل انسولین و GLP-1) پس از مصرف سوکرالوز، برخلاف قند طبیعی، هیچ افزایش قابل توجهی نداشتند.

این اثرات منفی در افراد مبتلا به چاقی حتی شدیدتر هم بود.

نگرانی‌ها درباره مصرف شیرین‌کننده مصنوعی سوکرالوز

تحقیقات قبلی نشان داده بودند که سوکرالوز می‌تواند:

  • تعادل میکروبی روده را بر هم بزند،
  • تحمل بدن نسبت به گلوکز را کاهش دهد،
  • حتی به DNA سلول‌ها آسیب وارد کند.

سازمان بهداشت جهانی (WHO) نیز در سال ۲۰۲۳ درباره خطرات متابولیکی و التهابی این شیرین‌کننده هشدار داده بود.

عوارض شیرین‌کننده مصنوعی سوکرالوز بر مغز انسان

گام بعدی دانشمندان: بررسی اثر سوکرالوز بر مغز کودکان

پژوهشگران در حال حاضر مطالعات جدیدی را آغاز کرده‌اند تا اثرات احتمالی سوکرالوز بر مغز کودکان و نوجوانان را بررسی کنند؛ به‌ویژه در کودکانی که در معرض خطر چاقی هستند.

دکتر پیج عنوان کرد: «دوران کودکی یکی از حساس‌ترین دوره‌های رشد مغز است و شاید بهترین زمان برای پیشگیری از این اثرات مخرب باشد.»

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×