» سلامت و پزشکی » کیفیت عضله‌سازی پروتئین‌های گیاهی و حیوانی برابر است
سلامت و پزشکی

کیفیت عضله‌سازی پروتئین‌های گیاهی و حیوانی برابر است

۱۴۰۴-۰۲-۰۶ 309

پژوهشی جدید از دانشگاه ایلینوی نشان می‌دهد که پروتئین‌های گیاهی به همان اندازه پروتئین‌های حیوانی در عضله‌سازی مؤثر هستند.

به گزارش بازتاب امروز، سال‌ها است که بدنسازان، ورزشکاران و مربیان بر برتری پروتئین‌های حیوانی مانند: گوشت، مرغ، لبنیات و تخم‌مرغ برای رشد عضله تأکید دارند، اما با توجه به این پژوهش جدید کیفیت پروتئین‌های دریافتی اهمیت بیشتری دارند.

آزمایشی دقیق با رژیم‌های غذایی کنترل‌شده

در این تحقیق علمی، ۴۰ نفر از افراد ورزشکار (۲۸ مرد و ۱۲ زن، بین ۲۰ تا ۴۰ سال) شرکت کردند و ابتدا یک دوره هفت‌روزه برای آماده‌سازی بدن خود گذراندند. سپس به‌ طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند: گروه اول رژیم گیاه‌خواری کامل داشتند و گروه دوم رژیمی داشتند که حداقل ۷۰ درصد پروتئین آنها از منابع حیوانی تأمین می‌شد. این آزمایش برای بررسی تأثیر نوع رژیم غذایی بر عملکرد جسمانی انجام شد.

پروتئین‌های گیاهی و حیوانی از نظر کیفیت عضله‌سازی تفاوتی با هم ندارند

نکته مهم در طراحی رژیم گیاه‌خواری این بود که محققان به دقت ترکیب اسیدهای آمینه در منابع گیاهی را تنظیم کردند تا با پروتئین حیوانی از نظر کیفیت و کامل بودن، قابل مقایسه باشد. مقدار پروتئین مصرفی در هر دو گروه بین ۱.۱ تا ۱.۲ گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز بود.

الگوی مصرف پروتئین و تمرینات مقاومتی

شرکت‌کنندگان به دو شکل مختلف پروتئین مصرف کردند: برخی مقدار پروتئین ثابتی را در سه وعده غذایی دریافت می‌کردند و برخی دیگر آن را در پنج وعده با تمرکز بیشتر در وعده پایانی روز تقسیم کرده بودند.

علاوه بر این، تمام افراد در آزمایشگاه، هم‌زمان هر سه روز یک‌بار تمرینات عضله‌سازی با وزنه انجام می‌دادند. همچنین از شتاب‌سنج برای بررسی فعالیت فیزیکی روزانه آنها در خارج از آزمایشگاه استفاده شد.

همچنین شرکت‌کنندگان هر روز آب سنگین (D2O) مصرف کردند تا نحوه‌ جذب و استفاده از پروتئین‌ها در بدن قابل ردیابی شود. سپس بافت عضلانی پای شرکت‌کنندگان قبل و بعد از دوره آزمایش بیوپسی شد.

تفاوتی بین پروتئین‌های گیاهی و حیوانی نیست

برخلاف فرضیه‌های قبلی، هیچ تفاوتی در میزان سنتز پروتئین عضلانی بین رژیم گیاه‌خواری و حیوانی مشاهده نشد. همچنین نحوه توزیع پروتئین در طول روز (سه وعده یا پنج وعده) تأثیری در نتایج نداشت.

پروفسور نیکلاس برد، سرپرست تحقیقات گفت: «ما فکر می‌کردیم که شاید کیفیت پایین‌تر پروتئین گیاهی باعث شود زمان‌بندی مصرف آن اهمیت بیشتری پیدا کند، اما برخلاف انتظار، چنین نبود.»

آیا کیفیت عضله‌سازی پروتئین‌های گیاهی و حیوانی برابر است؟

این تحقیق برخلاف بسیاری از پژوهش‌های قبلی، مصرف روزانه واقعی پروتئین را بررسی کرده و فقط واکنش بدن به یک وعده پروتئین را مورد توجه قرار نداده است. در یک مطالعه قبلی هم تفاوت چشمگیری دیده نشده بود، اما مقدار پروتئین مصرفی در آن بسیار بیشتر از مقدار معمول روزانه بود (۱.۶ تا ۱.۸ گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن). این رویکرد جدید کمک می‌کند که تأثیر رژیم‌های واقعی بهتر بررسی شود.

در مقابل، این مطالعه نشان داد که حتی در سطوح طبیعی مصرف پروتئین و با اتکا بر غذاهای کامل به‌جای مکمل‌ها، رژیم گیاهی و حیوانی تأثیر مشابهی بر عضله‌سازی دارند.

کیفیت پروتئین‌های گیاهی و حیوانی اهمیت دارد

محققان در پایان نوشتند: «اثر آنابولیک (عضله‌ساز) رژیم‌های گیاهی و حیوانی مشابه است. همچنین نحوه توزیع پروتئین در وعده‌های مختلف، تفاوتی در میزان سنتز پروتئین عضلانی ایجاد نمی‌کند.»

در نهایت، پروفسور برد تأکید کرد: «مهم‌ترین پروتئینی که مصرف می‌کنید، همانی است که بعد از تمرین وارد بدن‌ شما می‌شود، فارغ از اینکه گیاهی یا حیوانی باشد.»

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×